Bitki çaylarının birçok faydası bulunuyor. Bitki çayları kafein içermediğinden sakinleştirici özellikleriyle biliniyor. Her biri benzersiz faydalara sahip çok sayıda bitki çayı türü mevcut.
Sabri Ülker Vakfı'nın açıklamaya göre, havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu ve enfeksiyon kaynaklı hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Bu süreçte, çay çeşitleri kış enfeksiyonlarına karşı koruma sağlıyor.
Araştırmalara göre, özellikle yeşil çay başta olmak üzere birçok bitki çayı bağışıklık sistemini güçlendirirken, inflamasyonla savaşmaya yardımcı oluyor.
İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde kalp sağlığını da destekleyen bu çayların oranı da önem taşıyor.
Günde 2 fincanın geçilmemesini öneren Sabri Ülker Vakfı, bitki çaylarının vücut sağlığına etkisi ve doğru içme şekilleri hakkında bilgi verdi.
Nane çayı, antioksidan özelliklere sahip olan bileşenler içeriyor, bu da serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarın azaltılmasını sağlıyor.
Hibiskus çayı hibiskus bitkisinin parlak renkli çiçeklerinden yapılıyor. güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra az miktarda potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içeriyor. Antioksidan etkiye sahip "antosiyaninler" nedeniyle virüsler ve kalp hastalıkları ile ilgili faydalar sunuyor.
Adaçayı yapraklarında bulunan uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor. Papatya çayı ise yatmadan önce tüketilecek, sakinleştirici özelliği olan bir içecek olarak ön plana çıkıyor. Antik çağlardan beri çeşitli sağlık durumları için doğal bir çare olarak kullanılıyor.
Zencefil çayı halk arasında mide bulantısına iyi gelmesi ile biliyor, baharatlı ve yoğun bir tada sahip olan çay B3 ve B6 vitamini, demir, potasyum ve C vitamini gibi vitamin ve mineralleri de içeriyor.
Zencefil çayı tarifi
Taze zencefil, limon, bal, 1 çubuk tarçın, 5 veya 6 adet kurutulmuş elma dilimiyle hazırlanan taze zencefil çayı fincanlara alınıp limon suyu veya istenen miktarda bal eklenerek tüketiliyor.
Yorumlar